ÚVOD

Indické restaurace a rychlá občerstvení jsou v naší zemi populární již spoustu let. Není to tak dávno, co se v supermarketech začala prodávat cizokrajná jídla, která byla předtím jen velmi těžko k sehnání. Vzrůstá také počet specializovaných obchodů. Kdokoliv si tedy dnes může snadno doma uvařit své oblíbené indické jídlo.

Jedna z hlavních mylných pověr ohledně indických jídel se týká složitosti jejich přípravy. Drcení a mixování koření je zahaleno oparem mysticismu, zvláště pak když některé druhy jsou skoro neznámé. Panují obavy z toho, že pokud není přesně dodržen postup, chuť jídla se tím zkazí. Tato teorie je pochopitelně na hony vzdálená pravdě. V indické kuchyni se také nepoužívá žádné speciální nádobí. Sama o sobě je velmi variabilní, a je v ní tedy jen málo 'jediných správných způsobů' jak na to. Pokud vám určité koření chutná, můžete ho přidat víc, pokud vám nechutná, klidně uberte. Můžete také přidat jiné ingredience, udělat jídlo hustší či řidší, je to jen na vás. Je zde spousta klasických jídel jako například Rogan Josh nebo Tikka Masala, ale tak jak se tyto recepty v průběhu historie předávaly z rodiny na rodinu, neexistují dva indičtí kuchaři, kteří by dané jídlo uvařili přesně stejným způsobem. Začněte s recepty z této knihy, a až se trochu blíže seznámíte s typickými příchutěmi a složením, upravte pokrm podle svého vkusu - méně chilli, pokud nemáte rádi ostré curry, více tekutin, pokud máte rádi šťavnaté - můžete vymyslet svoji vlastní verzi.

Najdete zde všechny své favority, od cibulových bhájí přes vepřové vindaloo, skopovou kormu, kuřecí birjání po krevety bhuna a spoustu dalších. Jsou zde obsaženy také recepty, které odrážejí regionální indické rozdíly, jako tandoori a mogulská jídla ze severu, jídla ochucená kokosem, tamarindem, curry a ostrým kořením, původem z jihu. Indie je zemí svátků a festivalů, takže má k dispozici spoustu slavnostních jídel jako skopové pullao s šafránovou rýží provoněnou růžovým olejem, což je velmi atraktivní jídlo, které se připravuje při zvláštních příležitostech. Každé indické jídlo je malým svátkem samo o sobě, takže vařte a jezte po indicku a pořádně si při tom užijte.

transl. © pixel, 1999