Pistáciové a mandlové kulfi
Tradièní indická zmrzlina, jenž se vyrábí z mléka, které se svaøí na jednu tøetinu svého pùvodního objemu. Poté se pøidává cukr a pøíchutì a smìs se chladí v malých kornoutovitých formách. V tomto receptu je použito kondenzované mléko, èímž je doba pøípravy zkrácena o dobu, po kterou by bylo nutno svaøovat obyèejné mléko.
6 porcí 2 x 400 g plechovka kondenzovaného mléka 4 rozlousknuté zelené lusky kardamomu 90 g práškového cukru 90 g vyloupaných pistácií zbavených slupky a pomletých, nebo najemno nasekaných nìkolik kapek mandlové esence 1 lžíce nasekaných pistácií 1 lžíce nasekaných mandlí
1. Kondenzované mléko, kardamomové lusky a cukr dejte na pánev a zlehka zahøívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a nechte zchládnout, obèas promíchejte.
2. Proceïte mléko do misky. Pøimíchejte mleté pistácie a mandlovou esenci. Nalejte do zmrzlinové nádoby a dejte asi na 1,5 hodiny do mražáku, dokud smìs zpola neztuhne. Vyndejte a vymíchejte do hladka. Nalejte do malých kornoutovitých forem, je možno použít také obyèejné formièky nebo malé nádobky od jogurtu. Pøikryjte a nechte v mrazáku pøes noc.
3. Pøed podáváním vyndejte formièky z mrazáku a nechte stát pøi pokojové teplotì asi 5–10 minut. Zlehka vyklopte na talíøky. Posypejte nakrájenými pistáciemi a mandlemi. Podávejte.
Zpět na: Dezerty
|