Pistáciové a mandlové kulfi

Tradièní indická zmrzlina, jenž se vyrábí z mléka, které se svaøí na jednu tøetinu svého pùvodního objemu. Poté se pøidává cukr a pøíchutì a smìs se chladí v malých kornoutovitých formách. V tomto receptu je použito kondenzované mléko, èímž je doba pøípravy zkrácena o dobu, po kterou by bylo nutno svaøovat obyèejné mléko.

6 porcí
2 x 400 g plechovka kondenzovaného mléka
4 rozlousknuté zelené lusky kardamomu
90 g práškového cukru
90 g vyloupaných pistácií zbavených slupky a pomletých, nebo najemno nasekaných
nìkolik kapek mandlové esence
1 lžíce nasekaných pistácií
1 lžíce nasekaných mandlí


1. Kondenzované mléko, kardamomové lusky a cukr dejte na pánev a zlehka zahøívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a nechte zchládnout, obèas promíchejte.

2. Proceïte mléko do misky. Pøimíchejte mleté pistácie a mandlovou esenci. Nalejte do zmrzlinové nádoby a dejte asi na 1,5 hodiny do mražáku, dokud smìs zpola neztuhne. Vyndejte a vymíchejte do hladka. Nalejte do malých kornoutovitých forem, je možno použít také obyèejné formièky nebo malé nádobky od jogurtu. Pøikryjte a nechte v mrazáku pøes noc.

3. Pøed podáváním vyndejte formièky z mrazáku a nechte stát pøi pokojové teplotì asi 5–10 minut. Zlehka vyklopte na talíøky. Posypejte nakrájenými pistáciemi a mandlemi. Podávejte.


Zpět na: Dezerty