Polévka Mulligatawny

Hustá polévka ze zeleniny a skopového masa s pikantní ovocnou pøíchutí, kterou jí dodává curry, jablko a citrónová šáva. Je dostateènì vydatná na to, aby mohla být podávána jako hlavní jídlo. Mùžeme ji také rozøedit vodou èi mlékem a podávat jako pøedkrm.

4-6 porcí
30 g ghee nebo másla
2 najemno nakrájené cibule
2 najemno nakrájené mrkve
250 g mletého libového skopového nebo drùbežího masa
2 oloupaná a nakrájená velká rajèata
1 malé jablko, oloupané, s vykrojenými jádry, nakrájené
1-2 lžíce curry
1 litr hovìzího nebo drùbežího vývaru
sùl
èerstvì namletý èerný pepø
2 lžíce mouky gram (cizrny)
150 ml mléka nebo kokosového mléka
30 g vaøené rýže
1-2 lžíce citrónové šávy

1. Ghee nebo máslo rozehøejte ve velké pánvi a duste cibuli asi 5 minut než zmìkne. Pøidejte mrkev a skopové (nebo kuøecí) maso a poduste ještì asi 2 až 3 minuty dokud maso nezhnìdne. Obèas zamíchejte. Pøidejte rajèata, jablka a curry a nìkolik minut povaøte. Pøidejte vývar a koøení podle chuti. Pøikryjte a na mírném ohni povaøte asi 30 minut.

2. Sundejte hrnec z hoøáku a nechte zvolna zchládnout. Všechno vlijte do mixeru nebo šlehaèe a zpracujte, až dokud nevznikne jemná hladká smìs. Poté vše nalijte zpátky do pánve. Smíchejte dohromady mouku gram (cizrnu) a mléko a vmíchejte do polévky. Lehce povaøte dalších 5 minut. Vmíchejte uvaøenou rýži a citrónovou šávu, podle chuti pøidejte koøení a podávejte.


Zpět na: Pøedkrmy a drobnosti