Skopový kebab

Skopové kostky marinované v citrónové šávì, èesneku a koøení, nabodnuté na špejli a grilované, podávané s ostrou pikantní rajèatovou a cibulovou omáèkou.

6 porcí
1 kg libového skopového, nakrájeného na kostky asi 2,5 cm
sùl
2 lžíce citrónové šávy
2 najemno nasekané stroužky èesneku
2 lžièky najemno nasekaného èerstvého zázvoru
2 najemno nasekané èerstvé èervené chilli
1 lžièka garam masaly
1 lžièka mletého øímského kmínu
1 lžièka mletého koriandru
1 lžièka mango prášku
pùl lžièky kurkumy

Rajèatová cibulová omáèka
3 nahrubo nakrájené velké cibule
1 lžíce rostlinného oleje
2 najemno nasekané stroužky èesneku
2 lžièky najemno nasekaného èerstvého zázvoru
2 najemno nasekané èervené nebo zelené chilli paprièky
3 velké nakrájené rajèata
1 lžièka garam masaly
1 lžièka øímského kmínu
1 lžièka mletého koriandru
1 lžièka mango prášku
pùl lžièky mleté kurkumy
2 lžièky zrnek øímského kmínu
2-3 lžíce nakrájeného èerstvého koriandru

1. Vemte skopové, podle chuti osolte, pøidejte citrónovou šávu, èesnek, zázvor, chilli, garam masalu, øímský kmín, mletý koriandr, mango prášek a kurkumy, všechno dejte do misky a dùkladnì promíchejte. Pøikryjte a nechte asi 2-3 hodiny marinovat.

2. Pøíprava omáèky: do mixeru nebo šlehaèe dejte cibuli a zpracujte, až se vytvoøí hladká pasta. Ve velké pevné pánvi rozehøejte olej, pøidejte èesnek, zázvor a chilli, na mírném ohni za stálého míchání smažte asi 1 minutu. Vmíchejte cibulovou pastu a duste asi 7-10 minut, dokud cibule nezmìkne a nezhnìdne. Pøidejte rajèata a vaøte dalších 10 minut dokud rajèata nezmìknou a nevytvoøí kaši. Pøidejte garam masalu, mletý øímský kmín, mletý koriandr, mango prášek, kurkumu, øímský kmín a èerstvý koriandr. Poduste dalších 5 minut.

3. Na 12 špejlí lehce potøených olejem napíchejte kousky skopového. Peète pod grilem roztopeným na støední teplotu asi 5-7 minut dokud maso není hotové. Podávejte v misce a omáèku buï pøelijte pøes kebab, nebo ji servírujte zvl᚝ v misce.


Zpět na: Masové curry