Zeleninové samosy
Tento oblíbený pokrm je vlasnì lístkové tìsto s pikantní zeleninovou náplní. I když se samosy tradiènì smaží, je daleko lehèí upéct je v troubì.
12 kusù 2 lžièky rostlinného oleje 1 lžíce curry 1 najemno nakrájená cibule 1 lžíce èerných hoøèièných semínek 2 lžièky øímského kmínu 2 malé brambory nakrájené na kostièky 125 ml zeleninového vývaru 1 mrkev nakrájená na kostièky 125 g èerstvého nebo mraženého hrášku 500 g lístkového tìsta 1 rozšlehané vejce
1. Ve velké hluboké pánvi rozehøejte olej na støední teplotu. Pøidejte curry, cibuli, hoøèièná semínka a øímský kmín, za stálého míchání vaøte 3 minuty.
2. Pøidejte brambory a vývar a za obèasného míchání vaøte 5 minut, dokud brambory nezkøehnou.
3. Pøidejte mrkev a hrášek a vaøte ještì další 2 minuty. Sundejte pánev z hoøáku a nechte úplnì vychladnout.
4. Pøedehøejte troubu na 200°C (støední teplota). Z tìsta vyválejte 5 mm silnou placku a radýlkem nebo nožem z ní vykrojte 12 úzkých pásù. Jednu polovinu každého pásu poklaïte náplní, okraje potøete vajíèkem, nepokrytou èást pásu tìsta pøehròte pøes náplò a stlaèením slepte okraje.
5. Hotové výrobky naskládejte na lehce pomaštìný pekáè a v pøedehøáté troubì peète asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou samosy nafouklé a dozlatova upeèené.
Zpět na: Pøedkrmy a drobnosti
|