Skopové pullao
Skopové filety se rychle osmaží, aby z nich neunikala šáva, poté se marinují v jogurtu s cibulí a koøením. Poté se i s marinádou vaøí domìka a podávají na velikém talíøi s kopeèky barevné a ochucené rýže, obložené smaženým øímským kmínem, mandlemi, kešu oøíšky, pistáciemi, rozinkami, plátky vejce, koriandrem a citrónem. Je to velmi bohaté jídlo, které se vìtšinou podává pøi slavnostních pøíležitostech a banketech, a jeho pøíprava je delší.
6 až 8 porcí 3 lžíce rostlinného oleje sùl 1 kg skopových filetù 1 litr vody 2 cibule nakrájené na tenké plátky 2 lžíèky nasekaného èerstvého zázvoru 5 nasekaných stroužkù èesneku 2 èersté najemno nasekané zelené chilli paprièky pùl lžièky mletého øímského kmínu pùl lžièky mletého kardamomu pùl lžièky drceného muškátového oøíšku pùl lžièky drceného høebíèku špetka kurkumy 500 g bílého jogurtu
Sáèky s koøením 8 høebíèkù 2 kousky skoøicové kùry 12 zelených nebo 2 veliké èerné kardamomové lusky 6 sušených èervených chilli 4 bobkové listy pùl lžièky zrnek koriandru pùl lžièky zrnek øímského kmínu pùl lžièky zrníèek èerného pepøe 2 kousky mušelínu (je možno použít hedvábí) ve tvaru ètverce asi 12-15 cm
Rýže 400 g dlouhozrnné rýže špetka barviva tandoori nebo èerveného potravináøského barviva špetka kurkumy špetka zeleného potravináøského barviva
Obloha 1 lžíce rostlinného oleje pùldruhé lžièky zrnek èerného øímského kmínu 30 g smažených oloupaných nadrcených mandlí 30 g smažených nebo solených kešu oøíškù 150 g nasekaných pistácií 60 g smažených rozinek 2 oloupané a osmažené cibule 3 natvrdo uvaøená vejce nakrájené na plátky 2 lžíce nasekaného èerstvého koriandru 1 citron nakrájený na mìsíèky
1. Pøíprava sáèkù s koøením: na každý ètvereèek látky dejte vždy po polovinì høebíèku, skoøicové kùry, kardamomových luskù, chilli, bobkového listu, koriandru, øímského kmínu a zrníèek èerného pepøe. Složte rohy k sobì a peèlivì zavažte. Dejte bokem.
2. Ve veliké hluboké pánvi rozpalte 1 lžíci oleje, podle chuti osolte a pøidejte jeden sáèek s koøením. Pøidejte skopové filety a vodu a prudce povaøte. Vytáhnìte maso a sáèky s koøením. Maso osušte a dejte bokem. Pøeceïte vodu, ve které jste vaøili maso a uschovejte pro vaøení rýže.
3. Zbývající olej rozehøejte ve velké pánvi, pøidejte cibuli, zázvor, èesnek a chilli a za stálého míchání vaøte na støedním ohni asi 10 minut dokud cibule nezmìkne. Pøimíchejte øímský kmín, cardamom, muškátový oøíšek, høebíèek a kurkumu. Tuto smìs dejte do misky, vmíchejte jogurt a 2 lžíce vody. Odstavte.
4. Stejnou pánev rozpalte, dejte na ni skopové filety a rychle osmažte po obou stranách, aby neutíkala šáva. Filety vyndejte a dejte na pekáè. Lžící na nì naneste jogurtovou smìs, pøikryjte a 4 hodiny chlaïte.
5. Pøedehøejte troubu na 180°C (mírná teplota). Odkryjte pekáè a peète 30-35 minut peète dokud maso nezmìkne.
6. Dejte rýži do misky na peèení v troubì. Zbylý vývar doplòte vodou na 1,2 litru. Pøilijte k rýži, pøidejte druhý sáèek s koøením a sùl podle chuti. Peète 45 minut pøi mírné teplotì dokud se rýže neuvaøí. Rozdìlte rýži na ètyøi díly. V trošce vody rozmíchejte barvivo tandoori a smíchejte s jedním dílem rýže. Tento díl bude mít èervenou barvu. V trošce vody rozmíchejte kurkumu a smíchejte s druhým dílem - dostanete žlutou rýži. Rozmíchejte zelené barvivo v trošce vody a smíchejte s tøetím dílem - rýže bude zelená. Zbývající èást rýže nechte èistou.
7. Pøi podávání dejte skopové i se šávou doprostøed velikého talíøe. Kolem dejte kopeèky barevné rýže. V nabìraèce nebo ve velmi malém kastrùlku rozehøejte 1 lžíci oleje a vhoïte èerný øímský kmín. Nechte zasyèet a potom odstavte z ohnì a nalejte na rýži. Posypejte mandlemi, kešu oøíšky, pistáciemi, rozinkami a cibulí. Na skopové filety položte plátky vejce a posypejte èerstvým koriandrem. Okolo naskládejte mìsíèky citrónu (není nutno) a podávejte.
Zpět na: Masové curry
|