Skopové pullao

Skopové filety se rychle osmaží, aby z nich neunikala šáva, poté se marinují v jogurtu s cibulí a koøením. Poté se i s marinádou vaøí domìka a podávají na velikém talíøi s kopeèky barevné a ochucené rýže, obložené smaženým øímským kmínem, mandlemi, kešu oøíšky, pistáciemi, rozinkami, plátky vejce, koriandrem a citrónem. Je to velmi bohaté jídlo, které se vìtšinou podává pøi slavnostních pøíležitostech a banketech, a jeho pøíprava je delší.

6 až 8 porcí
3 lžíce rostlinného oleje
sùl
1 kg skopových filetù
1 litr vody
2 cibule nakrájené na tenké plátky
2 lžíèky nasekaného èerstvého zázvoru
5 nasekaných stroužkù èesneku
2 èersté najemno nasekané zelené chilli paprièky
pùl lžièky mletého øímského kmínu
pùl lžièky mletého kardamomu
pùl lžièky drceného muškátového oøíšku
pùl lžièky drceného høebíèku
špetka kurkumy
500 g bílého jogurtu

Sáèky s koøením
8 høebíèkù
2 kousky skoøicové kùry
12 zelených nebo 2 veliké èerné kardamomové lusky
6 sušených èervených chilli
4 bobkové listy
pùl lžièky zrnek koriandru
pùl lžièky zrnek øímského kmínu
pùl lžièky zrníèek èerného pepøe
2 kousky mušelínu (je možno použít hedvábí) ve tvaru ètverce asi 12-15 cm

Rýže
400 g dlouhozrnné rýže
špetka barviva tandoori nebo èerveného potravináøského barviva
špetka kurkumy
špetka zeleného potravináøského barviva

Obloha
1 lžíce rostlinného oleje
pùldruhé lžièky zrnek èerného øímského kmínu
30 g smažených oloupaných nadrcených mandlí
30 g smažených nebo solených kešu oøíškù
150 g nasekaných pistácií
60 g smažených rozinek
2 oloupané a osmažené cibule
3 natvrdo uvaøená vejce nakrájené na plátky
2 lžíce nasekaného èerstvého koriandru
1 citron nakrájený na mìsíèky

1. Pøíprava sáèkù s koøením: na každý ètvereèek látky dejte vždy po polovinì høebíèku, skoøicové kùry, kardamomových luskù, chilli, bobkového listu, koriandru, øímského kmínu a zrníèek èerného pepøe. Složte rohy k sobì a peèlivì zavažte. Dejte bokem.


2. Ve veliké hluboké pánvi rozpalte 1 lžíci oleje, podle chuti osolte a pøidejte jeden sáèek s koøením. Pøidejte skopové filety a vodu a prudce povaøte. Vytáhnìte maso a sáèky s koøením. Maso osušte a dejte bokem. Pøeceïte vodu, ve které jste vaøili maso a uschovejte pro vaøení rýže.

3. Zbývající olej rozehøejte ve velké pánvi, pøidejte cibuli, zázvor, èesnek a chilli a za stálého míchání vaøte na støedním ohni asi 10 minut dokud cibule nezmìkne. Pøimíchejte øímský kmín, cardamom, muškátový oøíšek, høebíèek a kurkumu. Tuto smìs dejte do misky, vmíchejte jogurt a 2 lžíce vody. Odstavte.

4. Stejnou pánev rozpalte, dejte na ni skopové filety a rychle osmažte po obou stranách, aby neutíkala šáva. Filety vyndejte a dejte na pekáè. Lžící na nì naneste jogurtovou smìs, pøikryjte a 4 hodiny chlaïte.

5. Pøedehøejte troubu na 180°C (mírná teplota). Odkryjte pekáè a peète 30-35 minut peète dokud maso nezmìkne.

6. Dejte rýži do misky na peèení v troubì. Zbylý vývar doplòte vodou na 1,2 litru. Pøilijte k rýži, pøidejte druhý sáèek s koøením a sùl podle chuti. Peète 45 minut pøi mírné teplotì dokud se rýže neuvaøí. Rozdìlte rýži na ètyøi díly. V trošce vody rozmíchejte barvivo tandoori a smíchejte s jedním dílem rýže. Tento díl bude mít èervenou barvu. V trošce vody rozmíchejte kurkumu a smíchejte s druhým dílem - dostanete žlutou rýži. Rozmíchejte zelené barvivo v trošce vody a smíchejte s tøetím dílem - rýže bude zelená. Zbývající èást rýže nechte èistou.

7. Pøi podávání dejte skopové i se šávou doprostøed velikého talíøe. Kolem dejte kopeèky barevné rýže. V nabìraèce nebo ve velmi malém kastrùlku rozehøejte 1 lžíci oleje a vhoïte èerný øímský kmín. Nechte zasyèet a potom odstavte z ohnì a nalejte na rýži. Posypejte mandlemi, kešu oøíšky, pistáciemi, rozinkami a cibulí. Na skopové filety položte plátky vejce a posypejte èerstvým koriandrem. Okolo naskládejte mìsíèky citrónu (není nutno) a podávejte.


Zpět na: Masové curry