Hovìzí kofta

Pikantní krokety z hovìzího masa dušené ve smetanové omáèce s chilli, èesnekem, curry a èerstvým koriandrem.

6 porcí
1 kg mletého hovìzího masa
2 lžíce sladké smetany
2 lžièky najemno nasekaného èerstvého zázvoru
2 èerstvé, najemno nasekané zelené nebo èervené chilli
3 najemno nasekané stroužky èesneku
1 lžièka mango prášku
pùldruhé lžièky mletého koriandru
pùldruhé lžièky garam masaly
pùldruhé lžièky mletého øímského kmínu
sùl


Smetanová omáèka
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžièka øímského kmínu
2 bobkové listy
2 lžièky najemno nasekaného èerstvého zázvoru
2 èerstvé, najemno nasekané zelené nebo èervené chilli
3 najemno nasekané stroužky èesneku
300 ml sladké smetany
1 lžièka mango prášku
pùl lžièky mleté kurkumy
pùldruhé lžièky mletého koriandru
pùl lžièky garam masaly
pùldruhé lžièky mletého øímského kmínu
2-3 lžíce nasekaného èerstvého koriandru
sùl

1. Pøíprava koft: do misky dejte mleté maso, sladkou smetanu, zázvor, chilli, èesnek, mango prášek, mletý koriandr, garam masalu, øímský kmín, podle chuti pøisolte a dobøe promíchejte. Vzniklou smìs nabírejte lžící a po èástech vytváøejte mokrýma rukama oválky nebo krokety, které poté dejte asi na 15-20 minut vaøit do páry (do hrnce nalijte trochu vody, dejte do nìj sítko a na nìj naskládejte kofty).

2. Vyndejte kofty z páry, naskládejte je do mìlkého plechu. Rozehøejte troubu na 150°C (mírný oheò).

3. Pøíprava omáèky: na pánvi mírnì rozehøejte olej, pøidejte zrnka øímského kmínu, bobkový list, zázvor, chilli a èesnek a 2 minuty poduste. Vmíchejte sladkou smetanu, mango prášek, kurkumu, mletý koriandr, garam masalu a øímský kmín a za stálého míchání duste 5-7 minut. Sundejte pánev z ohnì, vmíchejte èerstvý koriandr a podle chuti dosolte. Omáèku nalijte na kofty, pøikryjte a v pøedehøáté troubì peète 20 minut.


Zpět na: Masové curry