Kuøecí birjání
Muslimským panovníkùm, kteøí vládli v Indii v letech 1526 až 1857, se øíkalo Velcí Mogulové. Ve dnech jejich marnotratných svátkù se servírovaly obrovské podnosy plné birjáni. Je to vydatné jídlo z rýže, koøenìného kuøete, jogurtu, smetany a oøíškù kešu.
4 porce 90 g ghee nebo másla 3 nakrájené cibule 1,5 kg kuøecích kouskù 2 lžièky strouhaného èerstvého zázvoru 3 utøené stroužky èesneku pùl lžièky mletého øímského kmínu pùl lžièky mleté skoøice ètvrt lžièky drceného høebíèku ètvrt lžièky drceného muškátového oøíšku pùl lžièky mouky 250 ml drùbežího vývaru 125 g bílého jogurtu 125 ml sladké smetany 60 g drcených smažených oøíškù kešu
Rýžový pilaf 60 g ghee nebo másla pùl lžièky mletého šafránu pùl lžièky mletého kardamomu 1 lžièka soli 200 g dobøe proprané rýže basmati 1 l drùbežího vývaru 2 lžíce rozinek
1. Na velké pánvi rozehøejte ghee nebo máslo, pøidejte cibule a za obèasného míchání poduste 5 minut až do zlatova. Vyndejte cibuli z pánve a dejte bokem. Do pánve dejte kuøe a opeète asi 3-4 minuty z každé strany, až se vytvoøí zlatá kùrka. Vyndejte z pánve a dejte bokem.
2. Do pánve pøidejte zázvor, èesnek, øímský kmín, skoøici, høebíèek, kardamom, muškátový oøíšek a mouku a za stálého míchání 1-2 minuty poduste. Pøidejte vývar, jogurt a sladkou smetanu a poøádnì promíchejte s koøením usazeným vespodu pánve. Dále pøidejte kuøe a polovinu cibule, pøikryjte a mírnì poduste asi 15-20 minut než je kuøe hotové. Sundejte z ohnì a nechte pøikryté a odstavené asi 15 minut.
3. Pøíprava pilafu: ve velké pánvi rozehøejte ghee nebo máslo a za stálého míchání poduste šafrán, kardamom, sùl a rýži asi 1-2 minuty. Pøidejte vývar a pøiveïte k varu. Vmíchejte rozinky, ztlumte oheò a na mírném ohni vaøte asi 10-15 minut dokud se vìtšina vývaru nevstøebá do rýže, nebo dokud není rýže uvaøená. Pøikryjte a na 10 minut odstavte.
4. Pøedehøejte troubu na 180°C (nižší stupeò). Dejte rýži na veliký žáruvzdorný servírovací talíø, nahoru naskládejte kousky kuøete a zalijte omáèkou. Posypejte zbývající cibulí a oøíšky kešu, pøikryjte a 20 minut peète v pøedehøáté troubì.
Zpět na: Kuøecí curry
|