Kuøecí birjání

Muslimským panovníkùm, kteøí vládli v Indii v letech 1526 až 1857, se øíkalo Velcí Mogulové. Ve dnech jejich marnotratných svátkù se servírovaly obrovské podnosy plné birjáni. Je to vydatné jídlo z rýže, koøenìného kuøete, jogurtu, smetany a oøíškù kešu.

4 porce
90 g ghee nebo másla
3 nakrájené cibule
1,5 kg kuøecích kouskù
2 lžièky strouhaného èerstvého zázvoru
3 utøené stroužky èesneku
pùl lžièky mletého øímského kmínu
pùl lžièky mleté skoøice
ètvrt lžièky drceného høebíèku
ètvrt lžièky drceného muškátového oøíšku
pùl lžièky mouky
250 ml drùbežího vývaru
125 g bílého jogurtu
125 ml sladké smetany
60 g drcených smažených oøíškù kešu

Rýžový pilaf
60 g ghee nebo másla
pùl lžièky mletého šafránu
pùl lžièky mletého kardamomu
1 lžièka soli
200 g dobøe proprané rýže basmati
1 l drùbežího vývaru
2 lžíce rozinek

1. Na velké pánvi rozehøejte ghee nebo máslo, pøidejte cibule a za obèasného míchání poduste 5 minut až do zlatova. Vyndejte cibuli z pánve a dejte bokem. Do pánve dejte kuøe a opeète asi 3-4 minuty z každé strany, až se vytvoøí zlatá kùrka. Vyndejte z pánve a dejte bokem.

2. Do pánve pøidejte zázvor, èesnek, øímský kmín, skoøici, høebíèek, kardamom, muškátový oøíšek a mouku a za stálého míchání 1-2 minuty poduste. Pøidejte vývar, jogurt a sladkou smetanu a poøádnì promíchejte s koøením usazeným vespodu pánve. Dále pøidejte kuøe a polovinu cibule, pøikryjte a mírnì poduste asi 15-20 minut než je kuøe hotové. Sundejte z ohnì a nechte pøikryté a odstavené asi 15 minut.

3. Pøíprava pilafu: ve velké pánvi rozehøejte ghee nebo máslo a za stálého míchání poduste šafrán, kardamom, sùl a rýži asi 1-2 minuty. Pøidejte vývar a pøiveïte k varu. Vmíchejte rozinky, ztlumte oheò a na mírném ohni vaøte asi 10-15 minut dokud se vìtšina vývaru nevstøebá do rýže, nebo dokud není rýže uvaøená. Pøikryjte a na 10 minut odstavte.

4. Pøedehøejte troubu na 180°C (nižší stupeò). Dejte rýži na veliký žáruvzdorný servírovací talíø, nahoru naskládejte kousky kuøete a zalijte omáèkou. Posypejte zbývající cibulí a oøíšky kešu, pøikryjte a 20 minut peète v pøedehøáté troubì.


Zpět na: Kuøecí curry