Murgh mussallem
Celé kuøe marinované v jogurtu a koøení, poté dušené v omáèce z koøení a cibule.
4 porce asi 1,5 kg kuøe 4 lžíce rostlinného oleje 4 nakrájené støední cibule 2 najemno nasekané stroužky èesneku 2 lžièky najemno nasekaného zázvoru 1 nadrcený kousek skoøicové kùry 2 nasekané sušené èervené chilli zbavené zrníèek 8 celých høebíèkù 2 lžièky zrnek øímského kmínu 1 lžièka soli 1 lžíce mletého koriandru 4 malé kardamomy èerstvì umletý èerný pepø 3 lžíce citrónové šávy 150 ml vody 140 g bílého jogurtu 2 lžíce nasekaného èerstvého koriandru
Marináda 4 stroužky èesneku 1 lžíce najemno nasekaného èerstvého zázvoru 1 lžièka soli pùl lžièky garam masaly pùl lžièky mleté kurkumy ètvrt až pùl lžièky cayenského pepøe 4 lžíce bílého jogurtu
1. Pøíprava marinády: do misky dejte èesnek, zázvor, sùl, garam masalu, kurkumu, cayenský pepø a jogurt a dobøe promíchejte. Ostrou vidlièkou kuøe propíchejte, popøípadì udìlejte ostrým nožem malé záøezy. Marinádu namažte na kuøe zevnitø i zvenèí a nechte odležet jednu hodinu pøi pokojové teplotì, popøípadì 2 hodiny v lednièce.
2. Na veliké pánvi rozehøejte 2 lžíce oleje a poduste cibuli, èesnek a zázvor až celá smìs zmìkne a zaène hnìdnout. Oddìlejte z ohnì, slijte šávu a nasypte do mixeru nebo šlehaèe. Pøidejte skoøici, chilli, høebíèek, zrnka øímského kmínu, sùl, koriandr, kardamom, pepø a citrónovou šávu a vymíchejte do hladka.
3. Ve veliké žáruvzdorné pánvi rozehøejte zbývající olej. Pøidejte kuøe a marinádu a opeète po všech stranách dohnìda. Zmírnìte oheò. Na kuøe nasypejte okoøenìnou cibulovou smìs. Smíchejte vodu s jogurtem a nalijte do pánve. Tìsnì uzavøete. Na mírném ohni vaøte 45-50 minut dokud kuøe nezmìkne. Bìhem peèení kuøe obracejte a podle potøeby nezapomínejte podlévat. Podávejte posypané èerstvì nasekaným koriandrem.
Zpět na: Kuøecí curry
|