Murgh mussallem

Celé kuøe marinované v jogurtu a koøení, poté dušené v omáèce z koøení a cibule.

4 porce
asi 1,5 kg kuøe
4 lžíce rostlinného oleje
4 nakrájené støední cibule
2 najemno nasekané stroužky èesneku
2 lžièky najemno nasekaného zázvoru
1 nadrcený kousek skoøicové kùry
2 nasekané sušené èervené chilli zbavené zrníèek
8 celých høebíèkù
2 lžièky zrnek øímského kmínu
1 lžièka soli
1 lžíce mletého koriandru
4 malé kardamomy
èerstvì umletý èerný pepø
3 lžíce citrónové šávy
150 ml vody
140 g bílého jogurtu
2 lžíce nasekaného èerstvého koriandru

Marináda
4 stroužky èesneku
1 lžíce najemno nasekaného èerstvého zázvoru
1 lžièka soli
pùl lžièky garam masaly
pùl lžièky mleté kurkumy
ètvrt až pùl lžièky cayenského pepøe
4 lžíce bílého jogurtu

1. Pøíprava marinády: do misky dejte èesnek, zázvor, sùl, garam masalu, kurkumu, cayenský pepø a jogurt a dobøe promíchejte. Ostrou vidlièkou kuøe propíchejte, popøípadì udìlejte ostrým nožem malé záøezy. Marinádu namažte na kuøe zevnitø i zvenèí a nechte odležet jednu hodinu pøi pokojové teplotì, popøípadì 2 hodiny v lednièce.

2. Na veliké pánvi rozehøejte 2 lžíce oleje a poduste cibuli, èesnek a zázvor až celá smìs zmìkne a zaène hnìdnout. Oddìlejte z ohnì, slijte šávu a nasypte do mixeru nebo šlehaèe. Pøidejte skoøici, chilli, høebíèek, zrnka øímského kmínu, sùl, koriandr, kardamom, pepø a citrónovou šávu a vymíchejte do hladka.

3. Ve veliké žáruvzdorné pánvi rozehøejte zbývající olej. Pøidejte kuøe a marinádu a opeète po všech stranách dohnìda. Zmírnìte oheò. Na kuøe nasypejte okoøenìnou cibulovou smìs. Smíchejte vodu s jogurtem a nalijte do pánve. Tìsnì uzavøete. Na mírném ohni vaøte 45-50 minut dokud kuøe nezmìkne. Bìhem peèení kuøe obracejte a podle potøeby nezapomínejte podlévat. Podávejte posypané èerstvì nasekaným koriandrem.


Zpět na: Kuøecí curry