Královské balti krevety
Jídla s názvem "balti" odvozují svùj název od nádoby, ve které se podávají na stùl. Baltská pánev (balti pan) vypadá jako veliká miska. Krevety se narychlo osmaží s cibulí a poté se zalijí pøedem pøipravenou omáèkou. Podávají se horké ihned po udìlání.
4 porce 4 lžíce rostlinného oleje 2 nakrájené cibule 2 stroužky nasekaného èesneku 1 lžíce najemno nasekaného zázvoru 2 nasekané zelené chilli paprièky semena z 5 luskù kardamomu ètvrt lžièky mletého høebíèku 1 lžièka mletého koriandru 1 lžièka papriky 1 lžièka mleté skoøice 1 lžièka mleté kurkumy pùl lžièky mletého øímského kmínu ètvrt lžièky mleté pískavice pùl lžièky hoøèièného prášku 225 g sterilovaných rajèat vèetnì šávy 250 ml vývaru 1 lžíce citrónové šávy 500 g syrových královských nebo tygøích krevet, oloupaných a zbavených žilek 60 g kokosové pasty 30 g mletých mandlí 60 g loupaných pražených mandlí
1. Na pánvi rozehøejte 2 lžíce oleje a pøidejte polovinu množství cibule, èesnek a zázvor a 5 minut poduste. Pøidejte chilli a duste další minutu. Vmíchejte kardamom, høebíèek, koriandr, papriku, skoøici, kurkumu, øímský kmín, pískavici a hoøèièný prášek a chvíli poduste. Pøidejte rajèata a vývar, na mírném ohni povaøte asi 30 minut. Nezakrývejte. Odstavte z ohnì a pøidejte citrónovou šávu.
2. Ve veliké baltské pánvi, obyèejné pánvi nebo ohnivzdorné misce rozehøejte zbývající olej a asi 2–3 minuty prudce opeète zbývající cibuli. Vmíchejte krevety a poduste asi 2–3 minuty dokud nezrùžoví.
3. Zalijte pøipravenou omáèkou, kokosem a mletými mandlemi a lehce povaøte asi 10 minut dokud se krevety dùkladnì neprovaøí. Posypte praženými mandlemi a podávejte.
Zpět na: Curry z ryb a moøských plodù
|