Královské balti krevety

Jídla s názvem "balti" odvozují svùj název od nádoby, ve které se podávají na stùl. Baltská pánev (balti pan) vypadá jako veliká miska. Krevety se narychlo osmaží s cibulí a poté se zalijí pøedem pøipravenou omáèkou. Podávají se horké ihned po udìlání.

4 porce
4 lžíce rostlinného oleje
2 nakrájené cibule
2 stroužky nasekaného èesneku
1 lžíce najemno nasekaného zázvoru
2 nasekané zelené chilli paprièky
semena z 5 luskù kardamomu
ètvrt lžièky mletého høebíèku
1 lžièka mletého koriandru
1 lžièka papriky
1 lžièka mleté skoøice
1 lžièka mleté kurkumy
pùl lžièky mletého øímského kmínu
ètvrt lžièky mleté pískavice
pùl lžièky hoøèièného prášku
225 g sterilovaných rajèat vèetnì šávy
250 ml vývaru
1 lžíce citrónové šávy
500 g syrových královských nebo tygøích krevet, oloupaných a zbavených žilek
60 g kokosové pasty
30 g mletých mandlí
60 g loupaných pražených mandlí

1. Na pánvi rozehøejte 2 lžíce oleje a pøidejte polovinu množství cibule, èesnek a zázvor a 5 minut poduste. Pøidejte chilli a duste další minutu. Vmíchejte kardamom, høebíèek, koriandr, papriku, skoøici, kurkumu, øímský kmín, pískavici a hoøèièný prášek a chvíli poduste. Pøidejte rajèata a vývar, na mírném ohni povaøte asi 30 minut. Nezakrývejte. Odstavte z ohnì a pøidejte citrónovou šávu.

2. Ve veliké baltské pánvi, obyèejné pánvi nebo ohnivzdorné misce rozehøejte zbývající olej a asi 2–3 minuty prudce opeète zbývající cibuli. Vmíchejte krevety a poduste asi 2–3 minuty dokud nezrùžoví.

3. Zalijte pøipravenou omáèkou, kokosem a mletými mandlemi a lehce povaøte asi 10 minut dokud se krevety dùkladnì neprovaøí. Posypte praženými mandlemi a podávejte.


Zpět na: Curry z ryb a moøských plodù