Panir v rajèatové omáèce

Panir je èerstvý sýr pøipravovaný ze sraženého mléka, který se v Indii bìžnì prodává v obchodech s potravinami. Jeho výroba je ovšem velmi jednoduchá; v tomto receptu se panir pøidává ke smìsi koøení, chilli a rajèat.

3–4 porce

Panir
2 litry mléka
170 g bílého jogurtu
2 lžíce citrónové šávy
sùl

Rajèatová omáèka
1 lžíce rostlinného oleje
2 lžièky jemnì nasekaného èerstvého zázvoru
1 najemno nakrájená èerstvá chilli paprièka, èervená nebo zelená
1 lžièka øímského kmínu
2 veliké rajèata, oloupané a nakrájené
ètvrt lžièky mletého øímského kmínu
ètvrt lžièky mletého koriandru
špetka mleté kurkumy
špetka mango prášku
2–3 lžíce nasekaného èerstvého koriandru

1. Pøíprava paniru: nalijte mléko do hrnce a pomalu pøiveïte k varu. Vmíchejte jogurt, citrónovou šávu, podle chuti pøisolte, potom odstavte. Nechte stát 2 minuty, sražené mléko se oddìlí od syrovátky. Vemte cedník a vystelte ho èistým kusem režné látky. Nalijte do cedníku mléènou smìs a nechte pøes noc odkapat.

2. Pøíprava omáèky: na teflonové pánvi rozehøejte olej, pøidejte zázvor, chilli, øímský kmín a rajèata a za stálého míchání povaøte 2 minuty. Pøidejte panir, mletý øímský kmín, mletý koriandr, kurkumu a mango prášek a dobøe promíchejte. Tìsnì pøed podáváním posypejte èerstvým koriandrem. Podávejte s indickým chlebem.


Zpět na: Vegetariánské curry