Køupavý smažený hrášek

Køehký a køupavý smažený hrášek obalený ve smìsi soli a koøení - ideální jako doplnìk na zakusování k rùzným nápojùm. Dejte pozor, protože olej pøi smažení hrášku tvoøí veliké bubliny až k okrajùm pánve.

8 porcí
180 g žlutého hrášku (nebo smìs zeleného a žlutého hrášku)
2 lžièky jedlé sody
rostlinný olej na smažení
pùl lžièky chilli
pùl lžièky mletého koriandru
špetka skoøice
špetka mletého høebíèku
1 lžièka soli

1. Hrášek dejte do vìtší misky, zalijte vodou, pøidejte jedlou sodu a pøes noc nechte navlhnout.

2. Hrášek vymáchejte pod tekoucí studenou vodou a dùkladnì vysušte. Nechte jej stát nejménì 30 minut, poté rozložte na savý papír, aby se z nìj dostaly i poslední zbytky vlhkosti. Ve velké pánvi rozehøejte asi 5 cm oleje a postupnì osmažte všechen hrášek do zlatova. Hrášek vytahujte velkou lžící s otvory na odtékání oleje, nebo vhodným menším kovovým sítkem nebo cedníkem. Nechte vysušit na savém papíru.

3. Osmažený hrášek dejte do misky, posypejte chilli, koriandrem, skoøicí, høebíèkem a solí a promíchejte, až se hrášek obalí koøením. Nechte vychladnout a uchovejte ve vzduchotìsné nádobì.


Zpět na: Pøedkrmy a drobnosti