Míchané luštìniny
Smìs vaøených luštìnin rozmaèkaných na kaši, prohøátých spolu se smìsí chilli, koøení, asafoetidy (hing) a tamarindu. Neokoøenìné luštìniny se dají velmi dobøe mrazit. Pokud chcete smìs mrazit, postupujte podle návodu až k bodu 2, poté nechte vychladnout a dejte do mraznièky. Až budete luštìniny potøebovat, rozmrazte je a pokraèujte podle receptu.
4 porce 60 g dhálu mung (malá žlutá èoèka) 60 g dhálu channa (loupaný žlutý hrášek) 60 g dhálu thúr (støednì veliká plochá žlutá èoèka) 60 g dhálu masúr (rùžová èoèka) 500 ml vody sùl 2 lžíce rostlinného oleje ètvrt lžíce kurkumy 2 èerstvé jemnì nakrájené chilli paprièky, èervené nebo zelené 2 lžièky jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru pùl lžièky zrníèek koriandru 1 lžièka èerných hoøèièných semínek 1 lžièka pískavice 1 lžièka žlutých hoøèièných semínek 1 lžièka zrnek øímského kmínu 2 èerstvé curry lístky nebo 12–16 sušených 750 ml horké vody ètvrt lžièky asafoetidy (hingu) 2 lžíce koncentrovaného tamarindu nebo 1 lžíce rajského protlaku
1. Proberte èoèku a vyberte z ní všechny malé kousky døeva nebo kamínky, poté ji dejte do vìtší misky. Zalijte vodou a rukama promíchávejte dokud se voda nezakalí. Vysušte a celý postup opakujte tak dlouho, dokud voda nezùstává èistá. Pravdìpodobnì to budete muset udìlat asi 3–4krát. Vysušte, zalijte èerstvou vodou a nechte èoèku 45 minut namoèenou.
2. Èocku vysušte a dejte do hrnce, pøilejte 500 ml vody, podle chuti pøisolte, pøidejte 1 lžíci oleje a kurkumu a uveïte do varu, poté ztlumte oheò, èásteènì pøikryjte a pozvolna vaøte asi 15 minut dokud èoèka nezmìkne. Smìs èoèky dejte do mixeru nebo šlehaèe a zpracujte na hladkou kaši. Odstavte.
3. Na veliké pánvi rozehøejte zbytek oleje, pøidejte chilli, zázvor, semínka koriandru, hoøèice, pískavice, žluté hoøèice, øímského kmínu, curry lístkù a za stálého míchání povaøte asi 1 minutu. Pøidejte luštìninovou kaši a za stálého míchání vaøte ještì asi 2 minuty. Pøilejte 750 ml horké vody a pøiveïte k varu. Pøidejte asafoetidu a tamarind nebo rajský protlak, vaøte dalších 2–5 minut dokud nevznikne hladká kaše.
Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)
|