Míchané luštìniny

Smìs vaøených luštìnin rozmaèkaných na kaši, prohøátých spolu se smìsí chilli, koøení, asafoetidy (hing) a tamarindu. Neokoøenìné luštìniny se dají velmi dobøe mrazit. Pokud chcete smìs mrazit, postupujte podle návodu až k bodu 2, poté nechte vychladnout a dejte do mraznièky. Až budete luštìniny potøebovat, rozmrazte je a pokraèujte podle receptu.

4 porce
60 g dhálu mung (malá žlutá èoèka)
60 g dhálu channa (loupaný žlutý hrášek)
60 g dhálu thúr (støednì veliká plochá žlutá èoèka)
60 g dhálu masúr (rùžová èoèka)
500 ml vody
sùl
2 lžíce rostlinného oleje
ètvrt lžíce kurkumy
2 èerstvé jemnì nakrájené chilli paprièky, èervené nebo zelené
2 lžièky jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru
pùl lžièky zrníèek koriandru
1 lžièka èerných hoøèièných semínek
1 lžièka pískavice
1 lžièka žlutých hoøèièných semínek
1 lžièka zrnek øímského kmínu
2 èerstvé curry lístky nebo 12–16 sušených
750 ml horké vody
ètvrt lžièky asafoetidy (hingu)
2 lžíce koncentrovaného tamarindu
nebo 1 lžíce rajského protlaku

1. Proberte èoèku a vyberte z ní všechny malé kousky døeva nebo kamínky, poté ji dejte do vìtší misky. Zalijte vodou a rukama promíchávejte dokud se voda nezakalí. Vysušte a celý postup opakujte tak dlouho, dokud voda nezùstává èistá. Pravdìpodobnì to budete muset udìlat asi 3–4krát. Vysušte, zalijte èerstvou vodou a nechte èoèku 45 minut namoèenou.

2. Èocku vysušte a dejte do hrnce, pøilejte 500 ml vody, podle chuti pøisolte, pøidejte 1 lžíci oleje a kurkumu a uveïte do varu, poté ztlumte oheò, èásteènì pøikryjte a pozvolna vaøte asi 15 minut dokud èoèka nezmìkne. Smìs èoèky dejte do mixeru nebo šlehaèe a zpracujte na hladkou kaši. Odstavte.

3. Na veliké pánvi rozehøejte zbytek oleje, pøidejte chilli, zázvor, semínka koriandru, hoøèice, pískavice, žluté hoøèice, øímského kmínu, curry lístkù a za stálého míchání povaøte asi 1 minutu. Pøidejte luštìninovou kaši a za stálého míchání vaøte ještì asi 2 minuty. Pøilejte 750 ml horké vody a pøiveïte k varu. Pøidejte asafoetidu a tamarind nebo rajský protlak, vaøte dalších 2–5 minut dokud nevznikne hladká kaše.


Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)