Dhály (luštìninové kaše)

Øíká se tak luštìninám a fazolkám. Dhály jsou v podstatì variacemi na fazole a hrášek, ve vìtšinì indických domácností se v rùzných formách jí dennì. V Indii existuje spousta postupù pøípravy dhálù, každý region má svou specialitu. Dhál mùže mít konzistenci polévky, v tom pøípadì se nalévá na rýži, jindy mùže být velice hustý a koøenìný, smíchaný se zeleninou, podávaný s indickým chlebem. Pokud nekupujete promyté a zvl᚝ balené dhály v supermarketech, musíte použité luštìniny dùkladnì probrat a odstranit z nich všechny stonky, vìtvièky a fazole jiné barvy. Poté je zapotøebí luštìniny nìkolikrát proprat studenou vodou a zbavit je prachu. Vìtšinu luštìnin je tøeba vaøit pomalu a dlouho, aby zelenina ani koøení nepozbyly své chuti. Proto se také smìs koøení èasto pøidává až nìkolik minut pøed závìrem.


Zpět na obsah