Pikantní cizrna s cibulí a rajèaty

Cibule, koøení, trochu uvaøené cizrny a rajèata se smíchají a rozmaèkají na kaši, do které se pøidá vcelku uvaøená cizrna a další koøení. Je to vynikající pøíloha k vegetariánským jídlùm, ideální je podávat s bhútorami.

4 porce
400 g sušené cizrny
ètvrt lžièky potravináøské sody
sùl
vody
2 nahrubo nakrájené cibule
2 lžièky najemno nakrájeného èerstvého zázvoru
2 èerstvé najemno nakrájené chilli paprièky, èervené nebo zelené
2–3 jemnì nakrájené stroužky èesneku
1 lžíce rostlinného oleje
2 bobkové listy
2 lžièky zrnek øímského kmínu
5 nakrájených rajèat
špetka garam masaly
pùl lžièky mletého koriandru
pùl lžièky mletého øímského kmínu
špetka mango prášku
špetka mletého fenyklu
špetka mletého muškátového kvìtu nebo muškátového oøíšku
špetka mleté pískavice
pùl lžièky kurkumy

1. Do veliké misky dejte cizrnu, potravináøskou sodu a 1 lžièku soli. Zalijte dostateèným množstvím vody. Pøikryjte a nechte pøes noc odstát, aby cizrna nasákla.

2. Cizrnu slijte a dejte do hrnce. Zalijte èerstvou vodou, pøiveïte k varu a 10 minut povaøte. Oheò ztlumte a na mírném ohni vaøte asi 1 hodinu dokud cizrna nezmìkne. Slijte pøebyteènou vodu a uschovejte ji.

3. 6 lžic uvaøené cizrny, cibuli, zázvor, chilli a èesnek dejte do mixeru nebo šlehaèe a zpracujte na hladkou kaši. Na pevné pánvi roztopte olej, pøidejte smìs cibule, bobkový list, zrníèka øímského kminu, podle chuti sùl a za stálého míchání povaøte na velmi mírném ohni asi 30–40 minut dokud cizrna nezíská zlatavou barvu.

4. Pøimíchejte rajèata a povaøte ještì asi 10–15 minut dokud rajèata nezmìknou a nevytvoøí kaši. Pøidejte zbývající cizrnu a na mírném ohni pøiveïte k varu. Pokud je smìs pøíliš suchá, pøidejte trochu zbylé tekutiny.

5. Smíchejte garam masalu, øímský kmín, koriandr, mango prášek, fenykl, muškátový kvìt nebo muškátový oøíšek, pískavici a kurkumu. Smìs koøení vmíchejte do cizrnové smìsi a pozvolna vaøte asi 5 minut.


Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)