Èoèkové a rýžové knedlíky

Malé knedlíky vyrobené z mouky urad dhál, mleté rýže, koøení, oøíškù, koøení a rozinek. Knedlíky se prudce osmaží, máèejí v teplé vodì, zpracují se v dlaních a vymaèká se z nich souèasnì pøebyteèná voda. Podávají se polité bílým jogurtem a posypané koøením.

4-6 porcí
180 g bílé mouky urad dhál
90 g mleté rýže (jemná rýžová mouka)
4 èerstvé zelené najemno nakrájené chilli paprièky
1 lžièka jemnì nasekaného èerstvého zázvoru
ètvrt lžièky potravináøské sody
2 lžièky nahrubo nakrájených rozinek
2 lžièky nakrájených solených kešu oøíškù
2 lžièky nakrájených loupaných mandlí
sùl
3–4 lžíce èerstvì nasekaného koriandru
voda
rostlinný olej na smažení
170 g bílého jogurtu
ètvrt lžièky mango prášku
ètvrt lžièky mletého øímského kmínu
ètvrt lžièky mletého koriandru
ètvrt lžièky papriky
ètvrt lžièky èerné soli
1 lžíce èerných hoøèièných semínek
5–7 èerstvých nebo sušených lístkù curry

1. Do misky dejte mouku dhál, mletou rýži, chilli, zázvor, sodu, rozinky, kešu oøíšky, mandle, sùl podle chuti a polovinu množství èerstvého koriandru.

2. Na oválné pánvi rozpalte olej, dokud vhozená kostka chleba nezaène 50 sekund hnìdnout. Naberte lžíci tìsta, jemnì zpracujte mezi dlanìmi a vytvoøte knedlík. Knedlíky smažte na horkém oleji do zlatova po ètyøech až pìti kusech.

3. Vemte nabìraèku s dírkami nebo kuchaøskou vidlièku, vytáhnìte knedlíky z oleje a hoïte do misky naplnìné vodou. Nechte knedlíky asi 5–7 minut nasáknout, poté vytáhnìte a promaèkejte mezi dlanìmi a zbavte tak pøebyteèné vody. Knedlíky naskládejte na talíø.

4. Do misky dejte jogurt a 60 ml vody. Ušlehejte do hladka.

5. Smíchejte mango prášek, øímský kmín, mletý koriandr, papriku, èernou sùl a odstavte. Z oválné pánve naberte 2 lžíce horkého oleje, dejte do kovové sbìraèky nebo do velmi malého kastrùlku a nahøejte nad slabým ohnìm. Pøidejte èerné hoøèièné semínka a lístky curry a dále prohøívejte dokud nezaènou škvíøit. Knedlíky zalijte rovnomìrnì smìsí, poté posypejte smìsí koøení a zbytkem èerstvého koriandru. Podávejte okamžitì.


Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)