Èoèka s purí

Jemná smìs vaøené èoèky upravená do formy, vyklopená na talíø a ozdobená dušenou cibulí, koøením a èerstvým koriandrem.

6 porcí
750 ml vody
400 g pøebraného dhálu mung (malá žlutá èoèka)
sùl
2 lžièky najemno nakrájeného èerstvého zázvoru
2 lžíce rostlinného oleje
pùl lžièky kurkumy
2 tence nakrájené cibule
ètvrt lžièky papriky
ètvrt lžièky mango prášku
ètvrt lžièky mletého øímského kmínu
2 lžíce nakrájeného èerstvého koriandru
16 purí nebo jiného indického chleba

1. Do velikého hrnce dejte vodu, èoèku, sùl, zázvor, 1 lžíci oleje, kurkumu, pøikryjte poklièkou a na støedním ohni povaøte asi 30 minut. Ruèním šlehaèem rozmixujte smìs, zmírnìte oheò na nejmenší možnou míru a pozvolna vaøte asi 10 minut dokud není smìs dost suchá. Míchejte tak, aby nedošlo ke sražení.

2. Zbývající olej roztopte na malé pánvi, pøidejte cibuli a za obèasného míchání dozlatova duste asi 5 minut dokud cibule nezmìkne.

3. Smíchejte papriku, mango prášek a øímský kmín. Pøed podáváním dejte èoèkovou smìs do formy vytøené olejem, poté ji vyklopte na talíø. Jako oblohu použijte cibuli a vše posypeme smìsí koøení a èerstvým koriandrem. Podáváme s plackami purí.


Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)