Ostrá bombajská èoèka
Ostrá koøenìná smìs uvaøené èoèkové kaše pøikoøenìná tamarindem.
4 porce 500 ml vody 200 g dhálu mung (malá žlutá èoèka), propraného a namoèeného pùl lžièky kurkumy 1 lžièka jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru 1 lžíce rostlinného oleje sùl 1 lžíce tamarindu 250 ml horké vody 1 litr vody 1 lžíce hnìdého cukru 2 lžíce èerstvì nakrájeného koriandru 3 lžíce nastrouhaného kokosu 2 lžièky garam masaly
Smìs celého koøení 90 g ghee nebo másla 1 lžièka zrnek øímského kmínu 1 lžièka èerných hoøèièných semínek ètvrt lžièky pískavice 2 lžíce nakrájených curry lístkù 3 èerstvé jemnì nakrájené chilli paprièky, èervené nebo zelené 2 lžièky jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru sùl
1. Do velikého hrnce nalijte 500 ml vody a uveïte do varu. Pøidejte èoèku, kurkumu, zázvor, olej, podle chuti pøisolte a na slabém ohni za obèasného míchání vaøte asi 30–45 minut dokud èoèka není dostateènì mìkká. Hrnec odstavte a rozmaèkejte èoèku na kaši.
2. Do malé misky dejte tamarind, zalijte 250 ml horké vody a nechte asi 20 minut namoèený. Z tamarindové smìsi slijte vodu, poté protlaète kaši jemným sítem a odstavte.
3. Pøíprava smìsi koøení: v hrnci rozehøejte ghee nebo máslo, pøidejte øímský kmín, hoøèièná semínka, fenykl, lístky curry, chilli, zázvor, podle chuti pøisolte a za stálého míchání vaøte asi 1 minutu. Pøidejte èoèkovou kaši a 1 litr vody a uveïte do varu. Zbylou tamarindovou kaši a hnìdý cukr pøimíchejte ke smìsi a za obèasného míchání vaøte ještì 5 minut.
4. Vmíchejte èerstvý koriandr, kokos a garam masalu a vaøte 2 minuty.
Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)
|