Ostrá bombajská èoèka

Ostrá koøenìná smìs uvaøené èoèkové kaše pøikoøenìná tamarindem.

4 porce
500 ml vody
200 g dhálu mung (malá žlutá èoèka), propraného a namoèeného
pùl lžièky kurkumy
1 lžièka jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru
1 lžíce rostlinného oleje
sùl
1 lžíce tamarindu
250 ml horké vody
1 litr vody
1 lžíce hnìdého cukru
2 lžíce èerstvì nakrájeného koriandru
3 lžíce nastrouhaného kokosu
2 lžièky garam masaly

Smìs celého koøení
90 g ghee nebo másla
1 lžièka zrnek øímského kmínu
1 lžièka èerných hoøèièných semínek
ètvrt lžièky pískavice
2 lžíce nakrájených curry lístkù
3 èerstvé jemnì nakrájené chilli paprièky, èervené nebo zelené
2 lžièky jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru
sùl

1. Do velikého hrnce nalijte 500 ml vody a uveïte do varu. Pøidejte èoèku, kurkumu, zázvor, olej, podle chuti pøisolte a na slabém ohni za obèasného míchání vaøte asi 30–45 minut dokud èoèka není dostateènì mìkká. Hrnec odstavte a rozmaèkejte èoèku na kaši.

2. Do malé misky dejte tamarind, zalijte 250 ml horké vody a nechte asi 20 minut namoèený. Z tamarindové smìsi slijte vodu, poté protlaète kaši jemným sítem a odstavte.

3. Pøíprava smìsi koøení: v hrnci rozehøejte ghee nebo máslo, pøidejte øímský kmín, hoøèièná semínka, fenykl, lístky curry, chilli, zázvor, podle chuti pøisolte a za stálého míchání vaøte asi 1 minutu. Pøidejte èoèkovou kaši a 1 litr vody a uveïte do varu. Zbylou tamarindovou kaši a hnìdý cukr pøimíchejte ke smìsi a za obèasného míchání vaøte ještì 5 minut.

4. Vmíchejte èerstvý koriandr, kokos a garam masalu a vaøte 2 minuty.


Zpět na: Dhály (luštìninové kaše)