Pikantní rýže

Rýže vaøená spolu s koøenným sáèkem, který dodává rýži jemnou pøíchu. Ujistìte se, že je sáèek dobøe zavázán, protože pokud by se koøení vysypalo do rýže, mìla by hoøkou pøíchu.

6 porcí
1,2 litru vody
400 g dlouhozrnné rýže
1 lžíce citrónové šávy
sùl

Koøenný sáèek
ètvrt lžièky zrníèek èerného pepøe
ètvrt lžièky semínek èerné hoøèice
ètvrt lžièky zrnek øímského kmínu
2 sušené èervené chilli paprièky
1 kousek skoøicové kùry pøelomený na polovinu
2 lusky èerného kardamomu
2 lžíèky jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru
2 bobkové listy
1 kousek mušelínu, ètvereèek o velikosti asi 12–15 cm

1. Výroba koøenného sáèku: zrníèka èerného pepøe, èerné cibule, øímského kmínu, chilli, skoøici, lusky kardamomu, zázvor a bobkové listy položte do støedu mušelínového ètvereèku. Pøiložte rohy k sobì a pevnì zavažte.

2. Do velikého hrne dejte vodu a pøiveïte k varu. Nasypejte rýži, pøidejte citrónovou šávu a podle chuti osolte. Vhoïte koøenný sáèek a znovu pøiveïte k varu, poté oheò ztlumte, pøikryjte poklièkou a na mírném ohni vaøte asi 12–15 minut dokud není rýže hotová. Pøed podáváním koøenný sáèek vytáhnìte.

Pøíprava v mikrovlnné troubì: Vodu, rýži, citrónovou šávu, sùl podle chuti a koøenný sáèek dejte do vìtší nádoby urèené pro pøípravu v mikrovlnné troubì, pøikryjte a 8–10 minut vaøte na nejvyšší stupeò (HIGH, 100 %), poté ztlumte (MEDIUM, 70 %] a vaøte ještì 10 minut. Pøed podáváním vytáhnìte koøenný sáèek.


Zpět na: Rýže