Šafránová rýže s rùžovou vùní

Voòavá pochoutka z rýže, mletého skopového, smìsi koøení, rozinek, mandlí, rùžového oleje a šafránu. Šafrán nejen že rýži zabarví, ale také jí dodá lahodnou vùni. Takováto voòavá a barevná rýžová jídla se v Indii èasto pøipravují pøi zvláštních pøíležitostech.

6 porcí
500 g proprané rýže basmati
60 ghee nebo másla
1 nakrájená cibule
250 g libového mletého skopového
pùl lžièky smìsi koøení
50 g hrozinek
pùl lžièky práškového šafránu
2 lžíce rùžového oleje
1 litr kuøecího vývaru
60 g loupaných pražených mandlí

1. Rýži dejte do velké misky, zalijte studenou vodou a odstavte na 30 minut.

2. Na veliké pevné pánvi rozehøejte na støedním ohni ghee nebo máslo, pøidejte cibuli a duste asi 5 minut než zmìkne. Zvyšte teplotu, pøidejte skopové a osmažte až zhnìdne. Pøimíchejte smìs koøení a rozinky a poduste ještì 1 minutu. Hrnec odstavte a udržujte v teple.

3. Šafrán a rùžový olej dejte do šálku a dobøe promíchejte. Do velikého hrnce nalejte kuøecí vývar a 2 lžièky rùžové smìsi, pøiveïte k varu. Vysušte rýži, pøidejte k vývaru a za obèasného míchání znovu pøiveïte do varu. Zmírnìte oheò, pøikryjte a na mírném ohni vaøte ještì asi 30 minut.

4. Masovou smìs vmíchejte do rýže, hrnec odstavte, pøikryjte a tìsnì pøed podáváním odstavte na 5 minut. Pøi podávání posypejte zbylou rùžovou smìsí a posypejte mandlemi.


Zpět na: Rýže