Èapáty
Jsou to kulaté ploché nekvašené placky vyrobené z celozrnné mouky. Smaží se narychlo na pánvi nebo na plotnì.
12 porcí 300 g celozrnné mouky 60 g hladké mouky sùl rostlinný olej do tìsta a na smažení 250 ml vlažné vody
1. Do veliké misky prosijte celozrnnou mouku, 30 g hladké mouky a podle chuti sùl. Odstraòte všechny osiny a tobolky. Pøimíchejte 1 lžíci oleje a dostateèné množství vody, vytvoøte tìsto. Pøendejte tìsto na vál lehce posypaný moukou a 10 minut hnìtejte dokud není hladké. Dejte tìsto do misky, pøikryjte a odstavte asi na 1 hodinu.
2. Prohnìtejte tìsto ještì jednou, poté rozdìlte na 12 stejných dílù. Z každého dílku vytvarujte kulièku. Z kulièek uplácejte ploché oválky, poprašte trochou mouky a vyválejte tenké placky. Každou placku potøete troškou oleje.
3. Palcem a prostøedníèkem chyte placku z obou stran, postupným maèkáním kousek od okraje vytvoøte dvojitý kruh. Vemte dvì placky a pøiložte je k sobì naolejovanou stranou dovnitø, slepte v místì vytlaèeného kruhu, posypejte trochou mouky a opìt rozválejte.
4. Na pánvi rozehøejte trochu oleje a osmažte èapáty 2–3 minuty z každé strany. Pokud se nafukují, zlehka je stisknìte. Nechte odkapat a vysušte na savém kuchyòském papíru.
Zpět na: Chlebové placky
|