Chlebové placky

Vìtšina indických chlebù jsou nekvašené ploché placky, jenž nejsou jen základním dietním prvkem, ale používají se také k pøidržení nebo nabírání jídla, takže nahrazují talíøe, nože a vidlièky. Jejich pøíprava je velice snadná, správný tvar získávají hnìtením a válením. Pro pøípravu kvalitních chlebù se v Indii používá lehce vydutá pánev, které se øíká "tava", ale mùžete bez obav použít také tìžkou litinovou plotnu nebo obyèejnou pánev. Používané trouby jsou èasto vyrobeny z hlíny nebo cihel a staví se do vyhloubených jam. Nìkteré chleby, jako tøeba nán, se pøipravují tak, že se prostì pøiplácnou na horkou zeï nebo podlahu. Mùžete použít také rozpálenou obyèejnou troubu, v tom pøípadì ovšem použijte kvalitní pevné pekáèe které nepraskají. Indické chleby si nejlépe vychutnáte, když je pøipravíte tìsnì pøed jídlem a jíte ještì horké.


Zpět na obsah