Pikantní paráty z hrubé mouky

Paráty jsou ploché nekvašené chleby. V této variantì jsou plnìny smìsí øímského kmínu, brambor a sýra.

12 porcí
350 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
125 g másla
375 ml vody
250 g rozmaèkaných brambor
125 g nastrouhaného zralého èedaru
2 lžièky curry
1 lžièka mletého øímského kmínu
rostlinný olej na smažení

1. Hrubou i hladkou mouku dejte do misky a dobøe promíchejte. Pøidejte 60 g másla, vmíchejte do mouky a zpracujte, dokud smìs nebude konzistencí pøipomínat strouhanku.

2. Pøidejte tolik vody, aby vzniklo tuhé, ale ne lepkavé tìsto. Dejte jej na lehce pomouèený vál a 5 minut prohnìtejte dokud není tìsto hladké. Asi na 5 minut odstavte.

3. Do misky dejte rozmaèkané brambory, sýr, curry a øímský kmín a promíchejte.

4. Rozdìlte tìsto na dvanáct stejných porcí a z každé porce vytvoøte kulatou placku o prùmìru asi 10 cm. Bramborovou smìs stejnomìrnì rozdìlte a rozetøete na placky, pøi okrajích nechávejte volné místo. Pøeložte tìsto na polovinu a uzavøete náplò, poté opatrnì pøejeïte váleèkem a vytvoøte kruh o prùmìru asi 10 cm.

5. Zbylé máslo a trochu rostlinného oleje roztopte na veliké pánvi, smažte vždy nìkolik parath naráz asi 3–4 minuty po obou stranách dokud nejsou dozlatova propeèené.


Zpět na: Chlebové placky