Bhútory

Jsou vyrobeny z kvašeného tìsta, jehož sytost je doplnìna rozpuštìným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji dokud se nenafouknou a nezezlátnou.

16 porcí
3 lžièky cukru
150 g hladké mouky
tøi ètvrtì lžièky jedlé sody
170 g živého bílého jogurtu
470 g prosité hrubé mouky
sùl
pùldruhé lžíce rozpuštìného ghee nebo másla
180 ml vlažné vody
rostlinný olej na smažení

1. Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a dùkladnì promíchejte. Pøikryjte plastikovým víèkem a nechte pøes noc nakynout.

2. Tøi hodiny pøed pøípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sùl, ghee nebo máslo a vodu. Pøidejte jogurtovou smìs a vymíchejte tìsto. Vyndejte na lehce pomouèený vál a 15 minut dùkladnì hnìtejte, podle potøeby ještì pøidejte mouku a vytvoøte jemné hladké tìsto.

3. Tìsto rozdìlte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi (woku) rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepøepaloval (190°C). Do oleje vhoïte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponoøena. Velkou plochou lžièkou s otvory pøidržte bhútoru jemnì pod hladinou asi 2–3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle pøelejte bhútoru lžièkou oleje. Hned jak se nafoukne, obrate ji a další 3–4 sekundy polévejte olejem dokud se nenafoukne znovu. Vytáhnìte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyòském papíru.


Zpět na: Chlebové placky