Purí

Jsou podobné jako èapáty, ale jsou menší a ponìkud nafouklé jako polštáøky, protože jsou smažené velmi prudce. Pøi pøípravì purí je teplota oleje velmi dùležitá: pokud není dostateènì horký, purí se nenafouknou, pokud je pøíliš horký, purí se spálí a také se nenafouknou. Správnou teplotu vyzkoušejte na malém kousku tìsta.

16 porcí
300 g hrubé mouky
125 g hladké mouky
sùl
250 ml vody
rostlinný olej do tìsta a na smažení

1. Prosijte hrubou mouku, hladkou mouku, pøisolte podle chuti, všechno dejte do misky. Odstraòte neèistoty. Pøidejte 1 lžièku oleje a dostateèné množství vody, vytvoøte jemné tìsto. Vyndejte tìsto na moukou lehce posypaný vál a hnìtejte dokud není úplnì hladké. Dejte tìsto do misky, pøikryjte a odstavte na 30 minut.

2. Hnìtejte tìsto znovu asi 5 minut a rozdìlte na 16 stejných porcí. Z každé porce vytvoøte kulièku. Rukama uplácejte placatý ovál a vyválejte placku o prùmìru asi 10 cm.

3. Na kulaté pánvi (wok) rozpalte olej tak, aby byl velmi horký, ale aby se nepøepaloval (190°C). Vhoïte do oleje jednu purí tak, aby byla celá potopena. Velkou plochou lžièkou s otvory pøidržte purí jemnì pod hladinou asi 2–3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle pøelejte purí lžièkou oleje. Hned jak se nafoukne, obrate ji a další 3–4 sekundy polévejte olejem. Vytáhnìte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyòském papíru.


Zpět na: Chlebové placky