Nán

Kvašený chléb vyrobený z bílé mouky a jogurtu. Jogurt zpùsobuje kvašení a dodává chlebu zvláštní chu. Tyto chleby se tradiènì peèou v hlinìných pecích, jenž jsou zapuštìny do zemì, dají se ovšem péct také v horké troubì nebo pod rozpáleným grilem.

4 porce
500 g samokypøící mouky (možno nahradit moukou s trochou prášku do peèiva)
4 lžíce živého bílého jogurtu
asi 125 ml vlažné vody

1. Mouku, jogurt a sùl dejte do misky. Pøidejte vodu po troškách a vytvoøte jemné, lehce lepkavé tìsto. Lehce prohnìtejte, pøikryjte vlhou utìrkou a odstavte asi na 1 hodinu na teplé místo.

2. Pøedehøejte troubu na 220°C (vysoký stupeò), nebo rozpalte gril. Lehce pomouèenýma rukama rozdìlte tìsto na ètyøi díly. Vyválejte kulaté placky o velikosti 18 cm. Abyste vytvoøili tradièní tvar kapky, ponìkud povytáhnìte jednu stranu.

3. Dejte na vymazaný pekáè a v pøedehøáté troubì peète asi 10 minut dokud se placky nenafouknou a nezhnìdnou. Pøípadnì mùžete péct placky pod rozpáleným grilem dokud se nenafouknou a nevytvoøí se na nich hnìdé skvrny. Podávejte horké.

Variace:

Pikantní nán - vemte mouku, 1 lžièku jemnì nasekaného èerstvého koriandru, pùl lžièky semínek èerné cibule, pùl lžièky sezamových semínek, ètvrt lžièky zrníèek øímského kmínu a ètvrt lžièky semínek fenyklu. Pøi pøípravì receptu postupujte stejnì jak je popsáno výše.

Keema nán - na pánvi roztopte trochu oleje a poduste 1 lžíci jemnì nasekané cibule a 125 g mletého skopového masa asi 5 minut. Pøidejte ètvrt lžièky mletého øímského kmínu a poduste další 2–3 minuty. Nechte vychládnout. Jak je popsáno výše, vyválejte z tìsta kulatou placku a doprostøed dejte trochu skopové smìsi. Strany placky pøeklopte doprostøed a spojte dohromady. Placku obrate a znovu vyválejte, dále postupujte stejnì jako výše.

Péšavársý nán - smíchejte 90 g mletých mandlí, 1 lžíci sušeného kokosu, 1 lžíci práškového cukru, 1 lžíci nakrájených rozinek a 15 g mìkkého èerstvého másla. Rozdìlte tìsto na èásti, vyválejte kulaté placky a postupujte jako u Keema naan.


Zpět na: Chlebové placky