Mango chutney

Jedno z nejlepších indických chutney. V tomto receptu je spojena chu manga, rozinek, koøení, cukru a octa v jemné ovocné smìsi. Pro sladší chutney použijte vìtší množství cukru, pro ménì sladké chutney použijte cukru ménì. Chutney je tøeba skladovat v lednièce.

Dávka na 250 g sklenici
250 g rozinek
2 x 400 g sterilizovaného manga, bez šávy a rozkrájeného na kostky, nebo 4 zralé manga, oloupané a nakrájené na kostky
pùldruhé lžíce jemnì nakrájeného èerstvého zázvoru
2 najemno nasekané stroužky èesneku
3 lžièky papriky
1 kousek skoøicové kùry
4 høebíèky
2 bobkové listy
pùl lžièky míchaného koøení
3 lžíce svìtlých hrozinek
60 ml ciderového octa (možno použít též jableèný nebo vinný)
170–250 g hnìdého cukru

1. Rozinky dejte do malé misky, zalijte teplou vodou a odstavte asi na 30 minut, aby rozinky nasákly. Poté slijte vodu.

2. Mango, zázvor, èesnek, papriku, skoøicovou kùru, høebíèek, bobkový list, smìs koøení, svìtlé hrozinky, ocet, cukr a rozinky dejte do veliké pevné pánve. Pøikryjte poklièkou a na mírném ohni za stálého míchání povaøte 1 hodinu dokud není chutney husté. Pøed podáváním vyjmìte bobkový list a skoøicovou kùru.

3. Velkou lžící pøendejte chutney do teplé sterilizované sklenice. Nasaïte víèko a po vychladnutí oznaète štítkem. Skladujte v lednièce.


Zpět na: Chutney a raithy